Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kultúra - Budapest 1. ker. képes leírás - Budapest 1. kerület.tlap.hu
részletek »

Kultúra - Budapest 1. ker. - Budapest 1. kerület.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: budapest1ker.tlap.hu » Kultúra - Budapest 1. ker.
Keresés
Találatok száma - 6 db
Várfok Galéria

Várfok Galéria

A galériákra vonatkozó nemzetközi követelményrendszer képviseletével, a minőségi képzőművészet interpretálásával programgalériaként működik. A fennállása óta eltelt majdnem 20 év során kialakult a galériával hosszabb távon együttműködő művészek köre, akik közül a legtöbbeket exkluzív szerződés köt a galériához. A Várfok Galériára kezdetben nagyon határozott, groteszk-frivol hangvétel volt jellemző az ide kötődő kiállító művészek - feLugossy László, Bukta Imre, Gerber Pál, Kungl György, Szurcsik József, Roskó Gábor - jóvoltából. Később a kortárs magyar képzőművészet meghatározó alakjai - Nádler István, Szirtes János, Koncz András, Fehér László, El Kazovszkij - is együttműködnek a galériával. Idáig közel hatvan művésznek rendezett kiállítást a galéria, míg napjainkra kialakult az a 18 névből álló művészgárda, amelynek rendszeres munkabemutatót biztosít évente vagy kétévente.

Országos Széchenyi Könyvtár

Országos Széchenyi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár Magyarország nemzeti könyvtára. Feladatunk a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig. Talán nem szerénytelenség a részünkről, ha azt mondjuk, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a nemzet emlékezete, és mint ilyen minden - Magyarország és az országhatárokon kívül élő - magyar ember közös kincse, s egyszersmind az európai- és világkultúra szerves, azt színesítő, gazdagító része. Az elektronikus hálózaton való megjelenésünktől azt reméljük, hogy szélesebb körben, naprakészen tudjuk bemutatni gyűjteményünket, szolgáltatásainkat, és ezáltal gyarapíthatjuk olvasóink, a szolgáltatásainkat felhasználók számát - egyéni kutatókat, érdeklődőket, könyvtárakat, intézmények képviselőit egyaránt - mind a hálózaton keresztül a képernyők előtt, mind a Budavári Palotában.

Nemzeti Táncszínház

Nemzeti Táncszínház

A Nemzeti Táncszínházat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapította a Táncfórum 20 éves eredményes működésének jogutódjaként, engedve a táncművész szakma több évtizedes nyomásának. 2001. december 1. óta otthona' lett a magyar táncművészetnek Budapesten; egy ház, egy színház, ahol felmutatható, közönség elé vihető a hivatásos magyar táncművészet teljes spektruma a folklórtól a klasszikus balettig, a kortárs táncszínháztól az utcai breaktáncig, nagy együttesektől maroknyi alkotócsoportokig. Az előadások mellett megjelentek a társművészetek is; a Nemzeti Táncszínház Galériájában kiváló magyar képzőművészek időszakos kiállításai láthatóak, míg a Kerengő Galériában fotókiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A Nemzeti Táncszínház anyagi támogatásaival inspirálja a hazai alkotókat új művek létrehozására, amelyek tovább bővítik a gyermek-, ifjúsági és felnőtt közönségnek szóló előadásait. A színház látogatói számos bérlet közül is választhatnak. A Budai Várnegyed impozáns környezetében - amely a Világörökség része - található Nemzeti Táncszínház, történelmi légkörével, családias miliőt sugárzó hangulatával, változatos programjával, mely továbbra is várja a táncművészet szerelmeseit a nemzet táncszínházába'.

Középkori Zsidó Imaház

Középkori Zsidó Imaház

A budavári Táncsics Mihály utca 26. sz. lakóházának földszintjén látható a budai zsidóság későközépkori és török kori lakónegyedének - az egykori Zsidó utcának - a XIV. század végén épült imaháza. A déli oldalán gótikus pillérrel osztott, az északi oldalon a nők egykori imahelyének keretes ablakát őrző boltozott imaterem 1964-ben, az épület műemléki kutatása során került feltárásra majd azt követően helyreállításra.

Hagyományok Háza

Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza közreműködésével elindult "MR7 - Dalok és dallamok" néven a Magyar Rádió új internetes adása! Az egyelőre kísérleti jellegű, de kiváló AAC+ minőségben hallgatható műsorfolyam eléréséhez legegyszerűbb letölteni a "Magyar Rádióvevő" programot, majd az MR7-re kattintva máris élvezhető az éppen adásban lévő műsorblokk: napi 6 óra eredeti népzene, 6 óra operett, 6 óra revival népzene és 6 óra nóta - tehát minden páratlan órában népzene! Az MR6 - regionális rádiók műsorszünete alatt januártól az ő frekvenciáikon földi sugárzásban is hallható az MR7.

Budapesti Történeti Múzeum

Budapesti Történeti Múzeum

Ferenc József és Erzsébet koronázása, jelmezes történelmi játék 6-11 éves gyerekeknek a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, Budavári Palota E épület. 2010. január 16-án szombaton 10.30-tól. A program keretében a játék résztvevővel korhű ruhákban elevenítjük fel az ünnepélyes szertartás mozzanatait. Programvezető: Jeszenkovitsné Gebhardt Margit Telefonos felvilágosítás: a 487 88 54-es telefonszámon. Mindenkit szeretettel várunk !

Tuti menü