Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Válasz hozzászólás írása Budapest 1. kerület fórum 17765 számú bejegyzésére
részletek »

Válasz üzenet írás Budapest 1. kerület fórum 17765 számú bejegyzésére

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Budapest 1. kerület fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!
Fórum
Itt vagy: budapest1ker.tlap.hu » budapest1ker.tlap.hu fórum » írás a fórumra

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Válasz üzenet küldése Hirek hozzászólására
Beethoven-ünnep volt Budán

A Budavári Önkormányzat 2000 óta évről évre megemlékezik arról a jeles eseményről, hogy Ludwig van Beethoven 1800. május 7-én fellépett a Várszínházban. Az idei emlékünnep ezúttal három napos hétvégi rendezvénysorozattá bővült, amelyen mások mellett koncertet adott Kocsis Zoltán és Érdi Tamás, Malcolm Bilson és az Orfeo Zenekar, valamint Szilasi Alex és Oláh Kálmán.

Beethoven-ünnep Budán 2010 címmel háromnapos komolyzenei fesztivált rendezett a Budavári Önkormányzat május 7-9. között. A hagyományoknak megfelelően május 7-én az Önkormányzat koszorút helyezett el Beethoven emléktáblájánál a Nemzeti Táncszínháznál.
Mi, magyarok - és különösen mi, budaiak - szerencsésnek mondhatjuk magunkat: mérhetetlen gazdag hagyományunk jeles alkalmait különösebb trükkök nélkül is fel tudjuk idézni; akármerre nézünk, akármerre megyünk, mindenhol találkozunk vele: a történelmünk körülvesz bennünket. Átölel és átitat. Lépten, nyomon elénk áll, mellénk szegődik, szól hozzánk. Most is egy jeles esemény évfordulója hozott bennünket ide a Várszínházhoz, Beethoven emléktáblájához a mai napon. Ludwig van Beethoven, a történelem egyik legzseniálisabb zeneszerzője éppen 210 esztendeje, 1800. május 7-én itt járt budai Várszínházban, és adott koncertet a lelkes pestbudai közönségnek. Ez a mostani esemény, ez a koszorúzás része annak a rendhagyó és különös tiszteletadásnak, amellyel erre az alkalomra készültünk - mondta köszöntőjében dr. Nagy Gábor Tamás polgármester. Ugyanakkor a koncertsorozat több, mint egy megemlékezés vagy kulturális program. Azzal, hogy felidézzük a történelmünk egy darabját, és átéljük a zene segítségével, hat ránk a múltunk. Az emlékezés - ahogy Babits Mihály írja - nem visszatérés a múltba, hanem a múlt beletolakodása a jelenbe. Ez a Teremtő Idő. így, a Teremtő Időnek köszönhetően az ilyen pillanatokban, mint a mai, rendre visszaszerezzük az örökségünket, amit elődeink hagytak ránk, rendre kiállunk amellett, amit tőlük tanultunk.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy Beethoven 210 évvel ezelőtti látogatása azt mutatja számunkra: Magyarország 210 esztendővel ezelőtt rajta volt Európa térképén. Közel sem volt annyira ismeretlen föld, „terra incognita" a nyugatiak szemében - még a híres zeneszerző, Beethoven szemében sem -, mint amilyennek korunkban láttuk, a vasfüggöny lezárulta után, a kommunizmus éveiben. Arra is rámutat a 210 évvel ezelőtti esemény, hogy az öntevékeny, a saját életét megszervezni és irányítani képes nemesség és polgárság nélkül aligha ünnepelnénk ma.
A megemlékezés után került sor a Beethoven-ünnep nyitóhangversenyére a Nemzeti Táncszínházban. Beethoven budavári fellépésének 210. évfordulóján a zeneszerző 1800 előtt született műveiből választotta műsorát Kocsis Zoltán zongoraművész. A program első részében Érdi Tamással és Gál László kürtművésszel, a Nemzeti Filharmónia szólistájával adott elő két szonátát, majd elhangzott a „Pathetique" szonáta és a c-moll zongoratrió, Koppándi Jenő és Koó Tamás, a Nemzeti Filharmónia két szólamvezető művészének közreműködésével.
Szombaton a Zenetudományi Intézetben folytatódott a programsorozat, ahol Malcolm Bilson neves zongora- és fortepianó-művésszel Komlós Katalin és Mácsai János beszélgetett Beethovenről. Malcolm Bilson a beszélgetés során megszólaltatta a Zenetörténeti Múzeum nemrégiben restaurált, 1798-es gyártású Broadwood fortepianója is. Ezen a fortepianón játszott budai fellépésen Beethoven.
Este a Magyar Tudományos Akadémia Kongresszusi termében Malcolm Bilson és az Orfeo zenekar adott koncertet. Malcolm Bilson Ludwig van Beethoven korai műveiből választotta programját. A koncert második részében Beethoven C-dúr hangnemben írt miséje hangzott fel a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar és Purcell kórus, valamint énekesszólisták előadásában.
A Beethoven-ünnep zárónapján Beethoven levelei címmel Mécs Károly színművész és az Auer Quartet zenés-irodalmi összeállítását hallgathatták meg az érdeklődők a Zenetudományi Intézetben. Este Oláh Kálmán és Szilasi Alex zongoraművészek tolmácsolásában a 9. szimfónia klasszikus és improvizatív parafrázisa Liszt Ferenc ritkán hallható átiratán alapuló kétzongorás előadásban szólalt meg.
Tuti menü