Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Budapest 1. kerület fórumon
részletek »

Budapest 1. kerület fórum

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Budapest 1. kerület fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: budapest1ker.tlap.hu » Budapest 1. kerület fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Pavilont épít a Budavári Önkormányzat2011.04.28. 11:06 | Válaszolok | #40792
Pavilont épít a Budavári Önkormányzat

Megkezdődött a Savanyúleves bástya felújítása Buda első sétányán, a Tóth Árpád sétányon. A bástyán felépítik annak a pavilonnak a korhű mását, amely a XIX. században várta az akkori ?promenád látogatóit.

A Tóth Árpád sétány tervezését 1810-es években kezdték meg Ferdinánd és József főherceg kezdeményezésére. Megnyitását a Budai Lexikon az 1810-es évek végére teszi. A sétányt ?megszületésekor Bastei Promenádnak keresztelték, ezt a nevet viselte 1879-ig, amikortól Bástya sétány lett. 1930-ban Horthy Miklós sétány, 1931-től már Gróf Bethlen István nevét viselte és 1945-ben kapta végső elnevezését a XX. század legnagyobb magyar elégiaköltője, Tóth Árpád után.

A Budai Vár egyik éke az 1810-es években rendkívül népszerű volt, kezdetben csak a németül beszélő budai polgárok használták, ám kedden és csütörtökön - amikor a katonazenekar játszott - a Duna túlsó partjáról is sokan ellátogattak ide. A sétányélet főbb alakjai kezdetben az elegáns szépasszonyok, díszruhás katonatisztek, azaz a budai elit volt. A reformkori polgárság programként kezelte ezeket a sétákat, az akkori divathoz igazodva magyaros ruhába öltöztek és frissítőket fogyasztottak. Az I. világháború után a letűnt békeidőket idéző csendes elegancia volt az uralkodó. A társasági elit számára a hely elvesztette varázsát.

A sétány a második világháborúban szinte teljesen elpusztult, az ott álló házak szinte a földdel lettek egyenlők, a díszes korlátelemeknek hűlt helye volt, a fasorok pedig erőteljesen megritkultak. A felújítás 1966-68-ban készült el, ekkor alakult ki a Tóth Árpád sétány jelenlegi képe.A sétányon lévő Savanyúleves bástya eredete a török korra nyúlik vissza, feltehetően a XVI. század folyamán épült védelmi céllal. A várfalból kinyúló félkörív, ágyúk elhelyezésére szolgált. Az eredeti, török neve Eksi as Kuleszi volt, amelynek magyar fordítása savanyú lé. Az 1686-os ostrom után viszonylag jó állapotban megmaradt, és a XIX. századig a védmű részét képezte.

Azután az 1800-as évek elején, a Bástya sétány kialakításakor a sétány része lett. A századfordulón már egy nyolcszögletű kioszk állt itt, amely a vasárnapi térzenének és jótékonysági rendezvényeknek adott helyet. Ennek a pavilonnak a korhű másolatát alakíttatja ki most a Budavári Önkormányzat.

Demeter Sándor Attila2010.05.31. 10:47 | Válaszolok | #18047
Demeter Sándor Attila

Szentmiklósi-Tóth Luca a Bethlen Gábor Általános Iskola- és Újreál Gimnázium Keveháza Telephelyének kilenc éves tanulója első helyezést ért el a prágai karate európa bajnokságon.

Szentmiklósi-Tóth Luca a Bethlen Gábor Általános Iskola- és Újreál Gimnázium Keveháza Telephelyének tanulója. 2010. május 22-23-án az évi JKA Korosztályos Európa bajnokság Prágában megrendezett versenyén I. helyezést ért el.
Luca a 9 éves korosztály lány "kata" versenyszámát nyerte meg. Edzője Schwarcz Péter 5 danos mester, aki egyben a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. A több mint 500 versenyző 15 országból érkezett.
Luca a TT YAMA KARATE szakosztályában edz, eddig 17 versenyen indult, minden alkalommal dobogós helyezést ért el, 24 arany, 5 ezüst, 3 bronz érmet szerzett.

Gratulálunk!

Hirek 2010.05.23. 00:00 | Válaszolok | #17765
Hirek

Beethoven-ünnep volt Budán

A Budavári Önkormányzat 2000 óta évről évre megemlékezik arról a jeles eseményről, hogy Ludwig van Beethoven 1800. május 7-én fellépett a Várszínházban. Az idei emlékünnep ezúttal három napos hétvégi rendezvénysorozattá bővült, amelyen mások mellett koncertet adott Kocsis Zoltán és Érdi Tamás, Malcolm Bilson és az Orfeo Zenekar, valamint Szilasi Alex és Oláh Kálmán.

Beethoven-ünnep Budán 2010 címmel háromnapos komolyzenei fesztivált rendezett a Budavári Önkormányzat május 7-9. között. A hagyományoknak megfelelően május 7-én az Önkormányzat koszorút helyezett el Beethoven emléktáblájánál a Nemzeti Táncszínháznál.
Mi, magyarok - és különösen mi, budaiak - szerencsésnek mondhatjuk magunkat: mérhetetlen gazdag hagyományunk jeles alkalmait különösebb trükkök nélkül is fel tudjuk idézni; akármerre nézünk, akármerre megyünk, mindenhol találkozunk vele: a történelmünk körülvesz bennünket. Átölel és átitat. Lépten, nyomon elénk áll, mellénk szegődik, szól hozzánk. Most is egy jeles esemény évfordulója hozott bennünket ide a Várszínházhoz, Beethoven emléktáblájához a mai napon. Ludwig van Beethoven, a történelem egyik legzseniálisabb zeneszerzője éppen 210 esztendeje, 1800. május 7-én itt járt budai Várszínházban, és adott koncertet a lelkes pestbudai közönségnek. Ez a mostani esemény, ez a koszorúzás része annak a rendhagyó és különös tiszteletadásnak, amellyel erre az alkalomra készültünk - mondta köszöntőjében dr. Nagy Gábor Tamás polgármester. Ugyanakkor a koncertsorozat több, mint egy megemlékezés vagy kulturális program. Azzal, hogy felidézzük a történelmünk egy darabját, és átéljük a zene segítségével, hat ránk a múltunk. Az emlékezés - ahogy Babits Mihály írja - nem visszatérés a múltba, hanem a múlt beletolakodása a jelenbe. Ez a Teremtő Idő. így, a Teremtő Időnek köszönhetően az ilyen pillanatokban, mint a mai, rendre visszaszerezzük az örökségünket, amit elődeink hagytak ránk, rendre kiállunk amellett, amit tőlük tanultunk.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy Beethoven 210 évvel ezelőtti látogatása azt mutatja számunkra: Magyarország 210 esztendővel ezelőtt rajta volt Európa térképén. Közel sem volt annyira ismeretlen föld, „terra incognita" a nyugatiak szemében - még a híres zeneszerző, Beethoven szemében sem -, mint amilyennek korunkban láttuk, a vasfüggöny lezárulta után, a kommunizmus éveiben. Arra is rámutat a 210 évvel ezelőtti esemény, hogy az öntevékeny, a saját életét megszervezni és irányítani képes nemesség és polgárság nélkül aligha ünnepelnénk ma.
A megemlékezés után került sor a Beethoven-ünnep nyitóhangversenyére a Nemzeti Táncszínházban. Beethoven budavári fellépésének 210. évfordulóján a zeneszerző 1800 előtt született műveiből választotta műsorát Kocsis Zoltán zongoraművész. A program első részében Érdi Tamással és Gál László kürtművésszel, a Nemzeti Filharmónia szólistájával adott elő két szonátát, majd elhangzott a „Pathetique" szonáta és a c-moll zongoratrió, Koppándi Jenő és Koó Tamás, a Nemzeti Filharmónia két szólamvezető művészének közreműködésével.
Szombaton a Zenetudományi Intézetben folytatódott a programsorozat, ahol Malcolm Bilson neves zongora- és fortepianó-művésszel Komlós Katalin és Mácsai János beszélgetett Beethovenről. Malcolm Bilson a beszélgetés során megszólaltatta a Zenetörténeti Múzeum nemrégiben restaurált, 1798-es gyártású Broadwood fortepianója is. Ezen a fortepianón játszott budai fellépésen Beethoven.
Este a Magyar Tudományos Akadémia Kongresszusi termében Malcolm Bilson és az Orfeo zenekar adott koncertet. Malcolm Bilson Ludwig van Beethoven korai műveiből választotta programját. A koncert második részében Beethoven C-dúr hangnemben írt miséje hangzott fel a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar és Purcell kórus, valamint énekesszólisták előadásában.
A Beethoven-ünnep zárónapján Beethoven levelei címmel Mécs Károly színművész és az Auer Quartet zenés-irodalmi összeállítását hallgathatták meg az érdeklődők a Zenetudományi Intézetben. Este Oláh Kálmán és Szilasi Alex zongoraművészek tolmácsolásában a 9. szimfónia klasszikus és improvizatív parafrázisa Liszt Ferenc ritkán hallható átiratán alapuló kétzongorás előadásban szólalt meg.

Demeter Sándor Attila2010.02.25. 09:26 | Válaszolok | #13314
Demeter Sándor Attila

Kedves látogatók!

Észrevételeiket, kéréseiket, kérdéseiket az I. kerülettel kapcsolatban itt is feltehetik, megvitathatják.

Szerkesztő

tlap.hu2010.02.10. 10:33 | Válaszolok | #12969
tlap.hu

Üdvözlünk a(z) budapest1ker.tlap.hu fórumán!

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü